Om adequaat te reageren op agressie is het belangrijk te weten met welke soort agressie je te maken hebt. Iemand die vanuit frustratie op de tafel slaat en schreeuwt vraagt om een andere benadering dan iemand die je ijzig kalm manipuleert en bedreigt. Vila Training werkt op basis van drie soorten agressie:

Frustratie agressie

Frustratieagressie

Bij de dader komen plotseling en vanuit onmacht allerlei opgekropte emoties en innerlijke frustraties los. Deze vorm van agressie richt zich niet bewust op jou, maar kan zeer dreigend overkomen. Vooral doordat de dader, uit woede, paniek of verdriet, hard kan schelden en schreeuwen. Met de juiste aanpak kan je deze persoon kalmeren.

Witteboorden agressie of instrumentele agressie

De dader richt zijn agressie op de ander, op jou. Met als doel de macht en de regie te houden. Heel subtiel, maar doelgericht, ondermijnt hij je vakmanschap of positie en probeert hij je te laten twijfelen aan jezelf. Door zijn manipulerende en arrogante gedrag raak je uit je evenwicht. Je wordt steeds onzekerder en machtelozer. Hoe langer dit duurt, hoe meer deze witteboordenagressie onder je huid kruipt en hoe moeilijker je het kunt stoppen. Deze vorm wordt door het subtiele karakter vaak niet direct herkend als agressie en is daardoor voor de dader zeer doeltreffend.

Agressie door het verlies van zelfcontrole

Agressie op de persoon

Deze vorm van agressie is grof. De dader bedreigt, beledigt, scheldt, intimideert (seksueel) en discrimineert om zijn zin te krijgen. Deze vorm van agressie kan gepaard gaan met veel geschreeuw en lawaai en kan bij verkeerd reageren uitmonden in fysieke agressie. In de training leer je dit gedrag (verbaal) te begrenzen of te zorgen voor je eigen veiligheid of die van je collega’s.